PICTURA REALISTA


Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, pictorul francez Gustave Courbet (1819-1877) respinge atât neoclasicismul, cât şi romantismul şi proclamă o nouă mişcare, realismul. Nu îl interesa pictura cu subiecte istorice, portrete de şefi de stat sau subiecte de tip exotic. Consideră ca artistul trebuie să fie realist, să reflecte evenimente cotidiene, la care să participe oameni obişnuiţi. Mediul ales de Courbet pentru multe din pânzele sale îl constituie satul său natal, Ornans. Pictează muncitori construind o şosea, orăşeni participând la funeralii sau oameni stând la masă şi care ascultă muzică sau fumează.

Alţi pictori care pot fi consideraţi realişti sunt: Honoré Daumier (1808-1879), cunoscut mai ales pentru litografiile care reflectă scene de pe străzile pariziene, Jean François Millet (1814-1875), care aparţinea Şcolii de la Barbizon, artist realist de factură socială.

Artistii realisti se indreapta spre viata sociala prezentand omul in stransa legatura cu aceasta, ca un produs al mediului in care traieste . Prezentarea omului trebuie sa fie sincera adevarata , lipsita de orice idealizare.



Gustave Courbet auto-retrato


Jean-François Millet - L'Angélus


Cristian Scutaru : autoportret


Gustave Courbet:LAtelier du peintre


Gustave Courbet : La belle Irlandaise


Adăugaţi o legendă





Acum poti si tu experimenta pictura realista in ulei sau tehnica flamanda in cadrul "cursului de pictura realista" .

Va asteptam cu drag ! 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

DESEN IN CREION

Curs pictura icoane

CURS PICTURĂ ÎNCEPĂTORI